| Tytuł: | PTSD |
| Autor: | beata 9.5.2011, 13:35 |
| Dzień dobry przypadkowo znalazłam się na forum. Sama mam PTSD i tak jak u niektórych pogarsza się w czasie stresu, jednak walczę walczę. Wiem co mi pomaga (sama do tego doszłam) leczę się u terapeuty lecz on wie ,ze ja mu do końca nie ufam bo on nie przeżył tego co ja. Chciałbym bardzo zając się pomocą osób ciepiących na PTSD. Niestety nie jestem psychologiem a studia skończyłam rok temu mam 26 lat. Nie wiem jak zacząć. ... | |
| Autor: | Astarte 14.9.2011, 20:52 |
| Jakie studia skończyłeś? | |
| Autor: | Astarte 14.9.2011, 20:57 |
| Jeśli ukończyłeś studia na wydziale nauk społecznych (najlepiej psychologiczne, ale nie koniecznie takie)to możesz rozpocząć studia podyplomowe z psychoterapii (co niestety trochę kosztuje, a w zasadzie trochę więcej niż trochę). Po ukończeniu studiów podyplomowych będziesz mógł już praktycznie rozpocząć pracę psychoterapeuty z tym, że jeszcze nie samodzielnie (nie wiem dokładnie jak to jest, w każdym bądź razie będziesz już bardzo blisko osiągnięcia celu. Ja też chcę zostać psychoterapeutką. Pozdrawiam. | |
Fobia
Słowo fobia pochodzi od greckiego słowa „phobos” oznaczającego lęk, strach. Najogólniej mówiąc są to zaburzenia nerwicowe, których najbardziej charakterystycznym objawem jest irracjonalny, paniczny lęk przed pewnymi rzeczami, sytuacjami albo zjawiskami. Osoba cierpiąca na fobię za wszelką cenę chce unikać sytuacji, które wywołałyby lęk. Osoby z fobiami często mają utrudnione funkcjonowanie w społeczeństwie.
Stres
Koenzym Q10 zwany również „eliksirem młodości” po raz pierwszy został zidentyfikowany przez naukowców w 1957 roku w USA, a 1978 angielski biochemik Peter Mitchell za swe osiągnięcia i całokształt pracy nad koenzymem Q10 otrzymał nagrodę Nobla. Zaś dwukrotny laureat Nagrody Nobla, Linus Pauling, chwalił koenzym Q10 jako „jedno z najważniejszych odkryć nauki o żywieniu w ostatnich dziesięcioleciach”, uważając go za gwaranta długotrwałego zdrowia.
ADHD
ADHD- czym jest ten tajemniczy skrót? Angielska nazwa tego schorzenia brzmi: Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Po polsku brzmi to następująco: Zespół Nadpobudliwości Psychoruchowej. Co to jest i czym się to przejawia? Najlepiej tę chorobę obrazują małe głośno krzyczące i rozbiegane dzieci.