| Tytuł: | Jak wyjść z PTSD? |
| Autor: | agata 16.2.2011, 09:18 |
| Nie chcę się rozpisywać na temat mojej historii. Kiedy miałam 17 lat, zostałam brutalnie zgwałcona. Teraz nie radzę sobie z moimi emocjami. Lęk i wszystkie negatywne wspomnienia wróciły. Przy każdym bliższym kontakcie z mężem towarzyszy mi strach i niechęć. To wszystko odbija się na moim życiu seksualnym. Mąż o tym wszystkim wie, rozumie, co przeżywam i bardzo chce mi pomóc. Jednak tak na prawdę to niewiele pomaga. Nie radząc sobie ze stresem pourazowym, poszłam na terapię. Mój terapeuta używa różnych metod: ekspozycję wyobrażeniową, techniki poznawcze, rozmowę. Wydaje mi sie jednak, że można by to wszystko wspomóc przeciwdepresyjnym leczeniem farmakologicznym. Proszę o odpowiedź. Może istnieją lepsze metody leczenia PTSD? Jak z tego wyjść? Jak sobie z tym poradzić, by moje życie w końcu było normalne? | |
| Autor: | magda 16.2.2011, 15:17 |
| Witaj. Jeśli Twój lekarz do tej pory nie przepisał Ci żadnych leków antydepresyjnych, uważam, iż wie, co robi. W końcu jest specjalistą. Na pewno na początku chce dokładnie poznać Twoje problemy, żeby wiedzieć, jaki rodzaj terapii podjąć. Być może, jeśli zajdzie taka potrzeba, przepisze środki farmakolgiczne. Zresztą, najważniejsze w wychodzeniu z PTSD jest właśnie wsparcie najbliższych i zaangażowanie w psychoterapię z Twojej strony. Moja koleżanka walczyła z PTSD przez ponad pięć lat. Z choroby udało jej się wyjść. Teraz już nie ma lęków ani traumatycznych wspomnień. Tobie też się uda. Wierzę w Ciebie i trzymam mocno za Ciebie kciuki. | |
| Autor: | daria 17.2.2011, 09:42 |
| Nie wiem, ile trwa już Twoja terapia. Jeśli niedługo, to powinnaś dać sobie jeszcze czas. W tym wypadku nie ma co się śpieszyć do antydepresantów. Ja przez nie miałam całkiem poważne problemy zdrowotne. Dobrze, że masz wsparcie męża, to jest bardzo ważne. Ale pamiętaj, że robisz to przede wszystkim dla siebie. U mnie walka z PTSD trwała 4 lata, ale udało się. Tobie też się na pewno uda. Trzymam kciuki | |
| Autor: | łucja 17.2.2011, 14:33 |
| witam was dziewczyny ja też miałam ptsd i przez to meczyly mnie koszmary senne... nawet do takiego stopnia to przezywalam ze dostawalam goraczki wtedy pomagala pyralgina (ale tylko na goraczke) jestem teraz na terapii i jest coraz lepiej ze mna mam nadzieje ze tez mi sie uda a agato tez trzymam za ciebie kciuki | |
| Autor: | nina 18.2.2011, 08:41 |
| O leczeniu farmakologicznym porozmawiaj ze swoim lekarzem. Jeżeli do tej pory nie przepisał ci żadnych leków, to może miał jakiś powód. Super, że mąż cię wspiera i rozumie. Jemu też pewnie jest ciężko. Teraz to bardzo ważne żebyś się od niego nie odcinała, nie odrzucała pomocy. Walczcie z tym razem, a na pewno się uda. Jestem pewna! | |
| Autor: | blanka 18.2.2011, 13:28 |
| Dziewczyny do tego wszystkiego potrzebne jest pozytywne myślenie wiem, że to trudne ale to też pomoże | |
| Autor: | Antek 8.6.2011, 08:42 |
| ...nie mogę się poskładać po 20 sto letniej pracy w policji mam bardzo duże problemy ze snem bardzo dużo złych wspomnień związanych z poniżaniem przez przełożonych zeszmacenia człowieka w różnoraki sposób najchętniej to bym tych złych ludzi wysłał na Antarktydę i kocham być z dala od ludzi kocham ciszę i spokój ale może o tym już dosyć jak mogę się tego wyzbyć pracuje nad tym lecz bez efektu.... | |

Fobia
Słowo fobia pochodzi od greckiego słowa „phobos” oznaczającego lęk, strach. Najogólniej mówiąc są to zaburzenia nerwicowe, których najbardziej charakterystycznym objawem jest irracjonalny, paniczny lęk przed pewnymi rzeczami, sytuacjami albo zjawiskami. Osoba cierpiąca na fobię za wszelką cenę chce unikać sytuacji, które wywołałyby lęk. Osoby z fobiami często mają utrudnione funkcjonowanie w społeczeństwie.
Stres
Koenzym Q10 zwany również „eliksirem młodości” po raz pierwszy został zidentyfikowany przez naukowców w 1957 roku w USA, a 1978 angielski biochemik Peter Mitchell za swe osiągnięcia i całokształt pracy nad koenzymem Q10 otrzymał nagrodę Nobla. Zaś dwukrotny laureat Nagrody Nobla, Linus Pauling, chwalił koenzym Q10 jako „jedno z najważniejszych odkryć nauki o żywieniu w ostatnich dziesięcioleciach”, uważając go za gwaranta długotrwałego zdrowia.
ADHD
ADHD- czym jest ten tajemniczy skrót? Angielska nazwa tego schorzenia brzmi: Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Po polsku brzmi to następująco: Zespół Nadpobudliwości Psychoruchowej. Co to jest i czym się to przejawia? Najlepiej tę chorobę obrazują małe głośno krzyczące i rozbiegane dzieci.