| Tytuł: | czym jest PTSD ? |
| Autor: | solka 4.3.2010, 14:06 |
| hmm moze właśnie ja to mam to PTSD załozyłam własnie na depresji wątek jak męczę sie z jednym uczuciem 3 lata i nie potrafię zbudować normalnego związku kazdego chłopaka odtrącam chce kogoś mieć ale mam lek opór...hmm?? ze jeden mnie tak potraktował i ze reszta tez bedzie moze jakos mam tak w psychice zakodowane czy ten PTSD to dotyczy jednak bardziej traumatycznych wydarzen?chociaz ja tez straszna traume przezyłam... | |
| Autor: | AGA 4.3.2010, 14:07 |
| Każde przeżycie może tak Nami wstrząsnąć, że blokuje Nas na lata. | |
| Autor: | nadzieja 4.3.2010, 14:07 |
| Tyle pytań ... Macie takie dziwne uczucie ? Mieszanina ogromnego smutku, poczucia samotności i lęku że to będzie trwało w nieskończoność ? Uczucie którego echa czuć nawet w te lepsze dni ? Lęk przed przyszłością, poczucie odcięcia od przeszłości ... Błagam, powiedzcie mi że to minie, że da się to pokonać ... | |
| Autor: | AGA 4.3.2010, 14:08 |
| da się pokonać. PTSD jest specyficznym zaburzeniem, które leczy się długoterminowo i kroczkami. Ale da się. Ten kogiel mogiel, o którym piszesz nie jest mi obcy - w wyniku urazu w dzieciństwie zachwiała się zupełnie moja równowaga zdolności odczuwania, uczucia się mieszają, nie jestem je w stanie nazwać - jest ich tyle i na raz, że życie staje się bardzo trudne - podejmowanie prostych decyzji jest praktycznie niemożliwe, ponieważ nie potrafimy określi [w spłyceniu] czy wolimy czarne czy białe... Powoduje to spadek zaufania do swojej osoby, z czasem gardzenie własną osoba i nienawiść - trudno z czasem tłumaczyć sobie, że te trudności nie mają nic wspólnego z naszą wartością a z tym, co nas spotkało... Odcinamy się więc od przeszłości aby oszczędzić sobie poczucia poniżenia, nawet nie z powodu tego co nas spotkało, a z powodu tego, że sobie z tym nie radzimy. Nie wiem, czy człowiek bez przeszłości może funkcjonować w przyszłości - wydaje mi się to wręcz niemożliwe. Cała sztuka więc w tym, aby uporać się z tą przeszłością - a to już robota dla każdego z osobna, indywidualnie i na własny rachunek. Dużo roboty ale na pewno warto. | |
| Tytuł: | PTSD |
| Autor: | Mariusz 11.5.2010, 11:14 |
| PTSD brzmi jak jakaś ptasia grypa, a tak poważnie znajomy przechodził przez taką dolegliwość, smutny okres w jego życiu. pozdro dla niego. | |
| Autor: | Lil 30.11.2010, 12:10 |
| Ja mam wrażenie,że nie do końca rozumiecie czym jest PTSD, wynika ono z konkretnego zdarzenia, prawadząc w konsekwencji do sporych zaburzeń emocjonalnych i afektywnych | |
| Autor: | Miłka 13.1.2011, 17:43 |
| PTSD to co od wielu lat czuję i to to przez co mówią, że jestem wariatka/ dziwakiem, to to przez co gwałt śni mi się po nocach, to to, co nie pozwala mi zasnąć to to co budzi we mnie wściekłość, to to przez co czuję się wyobcowana, to to co jest przyczyną mojej nienawiści i obrzydzenia do siebie, ludzi i świata! | |
Fobia
Słowo fobia pochodzi od greckiego słowa „phobos” oznaczającego lęk, strach. Najogólniej mówiąc są to zaburzenia nerwicowe, których najbardziej charakterystycznym objawem jest irracjonalny, paniczny lęk przed pewnymi rzeczami, sytuacjami albo zjawiskami. Osoba cierpiąca na fobię za wszelką cenę chce unikać sytuacji, które wywołałyby lęk. Osoby z fobiami często mają utrudnione funkcjonowanie w społeczeństwie.
Stres
Koenzym Q10 zwany również „eliksirem młodości” po raz pierwszy został zidentyfikowany przez naukowców w 1957 roku w USA, a 1978 angielski biochemik Peter Mitchell za swe osiągnięcia i całokształt pracy nad koenzymem Q10 otrzymał nagrodę Nobla. Zaś dwukrotny laureat Nagrody Nobla, Linus Pauling, chwalił koenzym Q10 jako „jedno z najważniejszych odkryć nauki o żywieniu w ostatnich dziesięcioleciach”, uważając go za gwaranta długotrwałego zdrowia.
ADHD
ADHD- czym jest ten tajemniczy skrót? Angielska nazwa tego schorzenia brzmi: Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Po polsku brzmi to następująco: Zespół Nadpobudliwości Psychoruchowej. Co to jest i czym się to przejawia? Najlepiej tę chorobę obrazują małe głośno krzyczące i rozbiegane dzieci.