|
PTSD (MARIA W.) |
|
|
specjalistów jest wiele. jednak niewielu tak naprawdę wie co tam się dzieje. ja tez mam ptsd, lecze się u psychiatry, ale to nie przynosi żadnych efektów. (więcej...) |
|
|
czym jest PTSD ? (solka) |
|
|
PTSD to co od wielu lat czuję i to to przez co mówią, że jestem wariatka/ dziwakiem, to to przez co gwałt śni mi się po nocach, to to, co nie pozwala mi zasnąć to to co budzi we mnie wściekłość, to to przez co czuję się wyobcowana, to to co jest przyczyną mojej nienawiści i obrzydzenia do siebie, ludzi i świata! (więcej...) |
|
|
Nerwica natręctw (tadek) |
|
|
Niestety w stresie się to dziadostwo pogarsza. Ja mam nawrót z powodu stresu w związku z upływającym terminem pracy mgr. Uważałam się za wyleczoną z natręctw, a są takie chwile, kiedy mam z powodu każdego drobiazgu, jedno po drugim. Więc pewnie trzeba się zabrać najpierw za stres, pomyśleć jak zamienić go w mobilizację czy coś. (Łatwo powiedzieć!). Do końca roku chyba da się jeszcze coś zrobić, zaczynając od rzeczy najłatwiejszych? Jak raz się uda wyjść z tego napięcia, to następnym razem już będzie mniejsze, ale sama poszukuję patentu na pozytywną mobilizację zamiast stresu. Widzę z doświadczenia, że warto poświęcić dwa dni na relaks i pogodzić się z tym, że się nic nie robi (a robić rzeczy przyjemne, czy tkwić przed telewizorem itp.) aby stres trochę opadł, a potem już łatwiej. Do następnego xxx, za ten pesymizm końcowy, ale też mam kolejny zjazd. Dobrze, że choć przerwa była dwutygodniowa... (więcej...) |
|
|
psychoterapia na niepłodność (flora) |
|
|
u nas sa takie warsztaty w żorach, jak chcesz podam Ci namiary. (więcej...) |
|
|
czym jest PTSD ? () |
|
|
Ja się podepne tutaj. Napisałem o moich dolegliwościach w osobnym wątku kilka dni temu (póki co nikt nie odpisał, ale wiadomo nie każdy ma czas). Mam takie pytanko, czy terapia w ośrodku leczenia nerwic może przynieść jakieś korzyści chorym mającym PTSD? I czy jest jakiś ogólny schemat przebiegu terapii chorych na PTSD? (więcej...) |
|
|
Jak wyjść z PTSD? (agata) |
|
|
...nie mogę się poskładać po 20 sto letniej pracy w policji mam bardzo duże problemy ze snem bardzo dużo złych wspomnień związanych z poniżaniem przez przełożonych zeszmacenia człowieka w różnoraki sposób najchętniej to bym tych złych ludzi wysłał na Antarktydę i kocham być z dala od ludzi kocham ciszę i spokój ale może o tym już dosyć jak mogę się tego wyzbyć pracuje nad tym lecz bez efektu.... (więcej...) |
|
|
Omamy (EWA) |
|
|
CZY W PTSD OMAMY MOGĄ BYĆ SYMPTOMEM WSPÓŁWYSTĘPUJĄCYM? NIE CHODZI MI O FLASHBACKI (więcej...) |
|
|
Grupy PTSD Poznań (Anita) |
|
|
Witajcie, mam pytanie czy wiecie jak znaleźć grupy PTSD (nie wiem czy określa się to grupami) i czy są jakieś spotkania w Poznaniu. Będę wdzięczna za odpowiedź (więcej...) |
|
|
PTSD (beata ) |
|
|
Jeśli ukończyłeś studia na wydziale nauk społecznych (najlepiej psychologiczne, ale nie koniecznie takie)to możesz rozpocząć studia podyplomowe z psychoterapii (co niestety trochę kosztuje, a w zasadzie trochę więcej niż trochę). Po ukończeniu studiów podyplomowych będziesz mógł już praktycznie rozpocząć pracę psychoterapeuty z tym, że jeszcze nie samodzielnie (nie wiem dokładnie jak to jest, w każdym bądź razie będziesz już bardzo blisko osiągnięcia celu. Ja też chcę zostać psychoterapeutką. Pozdrawiam. (więcej...) |
|
|
PTSD z powodu martwej ciąży (Alicja) |
|
|
Witam. Strata dziecka powoduje ogromne cierpienie, niezależnie, czy to dziecko narodzone, czy nie. Nie do końca jestem pewna czy to PTSD. Być może Pani przeżycia, to żałoba po stracie dziecka. A żałoba ma swoje etapy przeżywania (zaprzeczenie, ból złość, rozpacz, depresja, pustka, powrót do życia). Psycholog lub psychoterapeuta może Pani pomóc przejść przez te etapy. Jeśli nie przejdzie się przez kolejne etapy, następuje zatrzymanie procesu żałoby, a to niesie dalsze konsekwencje. Pozdrawiam i życzę powrotu do równowagi. (więcej...) |
|
|
czy dzieci też mogą doznać PTSD (Weronika) |
|
|
Boję się że moje dziecko, które poszło do przedszkola przechodzi teraz traumę i odciśnie mu się to jakoś na psychice w przyszłości. Proszę pomóżcie ja się bardzo boję o swoje dziecko. (więcej...) |
|
|
leczenie PTSD (Wiktor) |
|
|
Mam pytanie. Czy PTSD może wystąpić po 15 latach od traumatycznych wydarzeń po odbytej intensywnej psychoterapii? Nadmieniam że wtedy byłam dzieckiem, a teraz jestem osobą dorosłą. (więcej...) |

Fobia
Słowo fobia pochodzi od greckiego słowa „phobos” oznaczającego lęk, strach. Najogólniej mówiąc są to zaburzenia nerwicowe, których najbardziej charakterystycznym objawem jest irracjonalny, paniczny lęk przed pewnymi rzeczami, sytuacjami albo zjawiskami. Osoba cierpiąca na fobię za wszelką cenę chce unikać sytuacji, które wywołałyby lęk. Osoby z fobiami często mają utrudnione funkcjonowanie w społeczeństwie.
Stres
Koenzym Q10 zwany również „eliksirem młodości” po raz pierwszy został zidentyfikowany przez naukowców w 1957 roku w USA, a 1978 angielski biochemik Peter Mitchell za swe osiągnięcia i całokształt pracy nad koenzymem Q10 otrzymał nagrodę Nobla. Zaś dwukrotny laureat Nagrody Nobla, Linus Pauling, chwalił koenzym Q10 jako „jedno z najważniejszych odkryć nauki o żywieniu w ostatnich dziesięcioleciach”, uważając go za gwaranta długotrwałego zdrowia.
ADHD
ADHD- czym jest ten tajemniczy skrót? Angielska nazwa tego schorzenia brzmi: Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Po polsku brzmi to następująco: Zespół Nadpobudliwości Psychoruchowej. Co to jest i czym się to przejawia? Najlepiej tę chorobę obrazują małe głośno krzyczące i rozbiegane dzieci.